Hampden Road redevelops a former industrial site delivering a 3 to 7 storey mixed use residential led development providing 79 new homes with a work hub, police office and associated parking, play areas and landscaped gardens, terraces and walls. The scheme has taken inspiration from the sites boundary on the Hogsmill River Valley and the historic role The Thames and its tributaries have played in shaping London’s abundant natural landscapes, the development brings together the two opposing positions; nature and the built form.  The architecture of the development has been designed to knit together the sites unique contextual juxtaposition – The urban and natural landscapes. The Hogsmill River is a transition and boundary between two contrasting landscapes.

The building and its landscape provides a gateway environment, mediating between the fine grain, hard edge suburban form of the street and the expansive green spaces of the Hogsmill River Valley beyond. It has been designed as a carefully counterbalanced celebration of two co-exiting yet contrasting landscapes, one urban and one rural, a contrast that has been created and preserved thanks to the Hogsmill river.

It is a building that is built around the principles of controlled yet contrasting views (from the ground up) but is carefully manipulated to equally balance the contrasting views of urban development and the open and undeveloped, of URBAN & RURAL landscapes.

It is a celebratory portrait of a London sub-urban landscape, and a key feature of 21st century London, the greenest metropolis in Europe.