LPA recently completed and won the design proposal for this prime London location and historic Society in North London.The listed historic building is on the village green and LPA’s scheme will have a significant impact on the whole community as it will engage and invite locals in to the new and old spaces and facilities of this historic Society never previously accessible to the public, whilst respecting the requirement of the existing members.
LPA’s design proposal will physically and spiritually create a connecting ‘spine’ through the maze-like old areas to the zig-zagging new buildings, from the private to the public areas of the site.
Taking up almost 50 percent of the site, the new building will openly entice curious users. At street level a transparent new caffe welcomes you, as you step in, you find yourself to one side of an unexpected amphitheatre-like stepped courtyard. 125 linear metres of books, previously only accessible by appointment, snake around the courtyard taking the form of a ramped zig-zagging library.
The challenges of creating a design, working with a listed building, with difficulties of access and exits and complex user requirements, were not insignificant.
LPA resolved this with such a coherent concept and form that not only provides new facilities to all users of all ages; members of the society and members of the general public, but by developing and expanding this already historic site, provides the area with an iconic landmark.