Lipton Plant’s Creative Strategy is based on the need to derive a new relevant story sourced entirely by identifying, respecting and reflecting (historic/present) context. This is then reflected in our designs crafted from the fabric of the present with the intent of continuous narrative enduring into the future. Our Creative Strategy guarantees particularly thorough research as a means to discover and define a unique story for each of our schemes ensuring equally that our resulting designs are as engaging, relevant, enduring and valuable as the site-specific stories which inspired them.

The Conceptual Container for The Old Bakery at Deptford Broadway draws upon the historic use of the site as bakery and the process through which the bread is made. In the process of baking, the dough is placed into a bread tin. As the dough cooks, the tin restrains the shape and the bread rises to form an arched top as it pushes up and out of the tin. At Deptford Broadway, the site is the tin; the building the dough; and the protruding bricks the CO2 bubbles rising.

On a heavily restricted mixed use historic site within a conservation area the project provides six new apartments and 11 converted apartments across a pair of converted mid nineteenth century period properties and a 4 story new build rear development incorporating a full site basement dig, brick detailing and a green roof maximizing the sites potential with a near 100% built area.

LPA took a key ingredient from the historic fabric, the stock brick – reimagining how this material could be utilised to allow the geometry of the building envelope to reflect to physical and historical context. This approach was welcomed by the planners allowing the client to achieve their required development quantum and deliver a builder to the benefit of the wider community.

Brick selection and detailing has been key to the success of this project. The colouring of the brick allows the new building to sit comfortably in its historic context and urban grain which is characterised through the use of yellow stock bricks in a multitude of varying shades and fluctuating levels of patina. Brick detailing has allowed us to represent the conceptual container in its built form. Protruding brick headers and their ascending pattern have been used to signify rising bread whilst deep brick reveals, sills and heads have been detailed around the openings to reference the ovens. Where the building elevation wraps around the existing angles and constraints of the site cut and glued angled brick corners have been used to maintain a clean crisp fold.